Velkommen til min blogg

Her kan du lese mine meninger om saker som opptar meg. Det kan være saker som er aktuelle i Ski hvor jeg er lokalpolitiker eller generelle politiske saker.

tirsdag 11. august 2009

Giskes kamp mot politisk TVreklame

Av en eller annen merkelig grunn har Kulturminister Trond Giske innledet en vendetta mot politisk reklame på TV. Dette er tillatt i alle andre medier, også webTV – samt på Frikanalen. Men for lokalTV og riksTV er dette i følge Trond Giske strengt forbudt.

Ikke engang når Den europeiske menneskerettighetskonvensjon uttaler at det ikke finnes noen legitim begrunnelse for å forby politisk Tvreklame, gir Giske seg.

Men hvorfor er det så vanskelig å godta politisk Tvreklame. De politiske partiene kan jo markedsføre seg alle andre steder, også med reklamefilmer på web, kino og markedsføring på boards, busser, aviser osv.

Det har blitt uttalt at TV er et så sterkt medium at man må være varsom ved bruken av dette som markedføringskanal, og det er derfor spesielle regler for annonsering av livssyn, politikk og medisinske produkter på TV. Giske tror nemlig at folk flest kan ta mer skade av politisk reklame på TV enn i andre medier. Et annet argument har vært at TV er en dyr mediakanal, og det er da bare de partiene med god økonomi som kan bruke TV.

All denne argumentasjonen er tøv. Det må bli slutt på denne forskjellsbehandlingen av TV som medium. TV er et godt medium for politisk reklame, og heller ikke særlig dyrere enn andre medier. TV har også den styrke at politikerne kan få komme ut med et uredigert budskap basert på de viktigste sakene det enkelte parti vil markedsføre. Både gjennom lokalTV og riksTV vil det enkelte parti kunne rette sitt budskap direkte til velgerne slik de gjør i alle andre medier.

Giskes finte med å plutselig tillate TVreklame på Frikanalen er patetisk. Det blir ikke noe bedre når representanter i Kulturdepartementet mener at mangelen på interesse fra de politiske partiene i forhold til Frikanalen er et bevis på at det er lite interesse for politisk reklame generelt sett.

Frikanalen er en kanal svært få foreløpig får inn, siden denne kun distribueres via RiksTV. Skal de store partiene bruke midler på TV, og forvente respons, vil helt klart TV2, TV3, TVNorge og lokale buskap på lokalTV være tingen. Det er forstålig at det er liten interesse for å bruke Frikanalen med deres mangelfulle distribusjon. Kanalen kan heller ikke dokumentere en eneste seer.

Kampen mot politisk reklame er en tapt kamp for de rød-grønne. TV må i fremtiden likestilles med andre medier på dette feltet. Vi vil da få politisk reklame på TV som er med å styrke ytringsfriheten og gi en ny kanal ut i samfunnet for formidling av politiske meninger og standpunkter fra de politiske partiene. Er det ikke dette vi alle ønsker?

Knut Tønnes Steenersen
Stortingskandidat Akershus FrP

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar