Høringsinnspill til MBLs “Helt i sin tid”
Fra: Tønnes Steenersen, Mediepress, TVFollo og TVSunnmøre
Innspill fra to medlemmer i MBL
TVSunnmøre og TVFollo, med felles eier Mediepress Norge AS, har med stor interesse lest igjennom den rapport MBL har utarbeidet under tittelen “Helt i sin tid”. Likeledes har vi sett gjennom alle vedlegg, samt den powerpointpresentasjon som er sendt rundt til medlemmene.
Som en innledning vil vi kommentere at vi er i sjokk og vantro over MBLs ensidige fokus på å sikre gullkantete ordninger for avisene. Lokal-TV er således ikke nevnt i rapporten, til tross for at MBL har et titalls medlemmer innenfor vår bransje.Dette er en bransje som avishusene har hatt stort eierskap i, men som de nå har valgt å legge ned da de nok en gang har vist at det eneste de makter å drive, er avis (med tilhørende oppgaver som distribusjon og trykk).
Igjen står lokale TV-stasjoner hvor størsteparten ikke er eid av avishusene/mediekonsern. De driver på en god måte, etter helt andre prinsipper enn det de store avishusene gjorde.
Det var i sin tid en omfattende diskusjon blant lokal-TV stasjonene om man skulle velge å la sitt eget forbund opphøre, for å bli en del av MBL. Det ble i denne prosessen lovet at lokal-TV skulle få en god posisjon i MBL, samt at MBL ville sikre at vi stod sterkere i prosesser som den vi nå er igjennom.
Gjennom sin rapport har MBL totalt sviktet lokal-TV, men brukt all energi
på å sikre støtte til avisene.
Nå vil sikkert mange tro at vi ikke har fått med oss at MBL også har lagt inn flere viktige momenter for å sikre støtte til nettbaserte aviser. Det er selvfølgelig viktig at MBL har bredde i sin uttalelse, men det er igjen de store avishusene som driver mange av nettavisene, så igjen er MBL ute etter i sin helhet å sikre driften til sine mektige medlemmer i avishusene. Således tror vi det er viktig å huske at avishusene i Norge/mediekonsernene (med noen unntak), totalt har mislykkes i sine nettsatsninger. Mediekonsernene har funnet svært få inntektsmodeller som har lykkes i sine nettsatsninger. Ikke fordi de ikke finnes, men fordi avishusene har vært de glade amatører på nett. Det kan neppe være statens ansvar å påta seg belastningen for håpløs forretningsutvikling?
Ved at MBL bruker sin posisjon til kun å sikre og bedre vilkårene for avisene og deres nettaviser, sier man indirekte at lokal-TV ikke er et viktig medium. De trekker frem viktigheten avisene representerer, og at nettaviser også er såpass viktige at staten må inn for å finansiere disse. Ergo er ikke lokal-TV viktig – i hvert fall ikke viktig nok.
MBL bruker som et argument at en rekke nummer to aviser er lagt ned, og at dette er noe staten må bidra til ikke skjer. Fra vår side er det uforståelig hvorfor ikke andre typer medier enn avis kan være med å bidra til at mediepolitiske mål blir nådd. Hvorfor i all verden kan ikke en lokal-TV eller lokalradio være den som bidrar til dynamikk og valgfrihet i mediebruken i Moss, Bergen eller andre steder. Staten bidrar med direkte pressestøtte til Bergensavisen med 35 millioner, i tillegg til den indirekte støtten. Hvorfor er denne avisen så mye bedre egnet som et virkemiddel for å nå mediepolitiske mål, enn det en aktuell og dyktig lokal-TV eller lokalradio kan være?
MBL skriver i sin rapport at avishusene må få nok midler til nødvendig innovasjons- og omstillingskraft. Hvilke midler fikk lokal-TV i fjor, da avishusene begynte å legge ned stasjoner? Og hvorfor i all verden skal staten bidra til forretningsutvikling i de store Mediekonsern? De siste regnskapstall viser overskudd på NOK 395 millioner i Schibsted,
421 millioner i Edda Media og 72 millioner i Apressen. For øvrig har Apressen alene en egenkapital på 1 milliard kroner. Det kan neppe være nødvendig at staten skal være med å ytterligere fylle opp disse selskapers “bankkonti”?
Plattformuavhengig?
Det er blitt tatt til orde for at pressestøtte bør omdefineres til mediestøtte. Det mener vi er fornuftig. MBL legger opp til å videreføre en pressestøtte ensidig rettet mot papiravisene. Er ikke MBL enig i at en mediestøtte ville være mer passende? Således kan papiraviser, lokal-TV, radiostasjoner m.v. som oppfyller kriteriene, legge frem sine prosjekter, og få mediestøtte utfra de kriterier som til en hver tid er gjeldende.
MBLs utvalg
TVSunnmøre og TVFollo reagerer på at MBLs utvalg kun er sammensatt av representanter fra de tradisjonelle papiravisene/konsern. Et unntak er representant fra ukebladet Henne. Lokal-TV er ikke representert i utvalget, og vår bransje er heller ikke tatt med på råd eller i diskusjoner rundt dette. Vi lurer på hvorfor.
Er det fordi MBL ikke bryr seg om oss som medlemmer, eller er det fordi MBLs mektige avismedlemmer frykter en utvikling av lokal-TV bransjen slik vi ser i Sverige? Her har TV4 med sine lokal-TV stasjoner utviklet et konsept som er populært, lønnsomt og en god opponent til de mektige lokale og regionale avisene. Således burde dette være “musikk i ørene” til de som er opptatt av at mediepolitiske mål skal nås.
Fallende popularitet, statens ansvar?
Vi vil også gi noen generelle kommentarer til MBLs ønske om at staten må påta seg ansvaret for avisenes opplagssvikt.
Vi har fulgt denne bransjen nært i mange år, og har personer som har jobbet for og i de nevnte mediekonsernene. I mange år har avisene spådd sin egen død. Det har faktisk vært slik at de eneste som trodde avisene skulle dø, var avisene selv. Når man lever med en filosofi om at man snart skal dø, virker det uforståelig at rike mediekonsern nå skal be staten om “cellegift” for å forlenge livet.
Det er ingen tvil om at papiravisene har kommet i en fase hvor man må regne med en avskalling av lesere, og dertil også annonseinntekter. Det samme har skjedd med nærbutikker, analogt mobilnett og telefoner med sveiveskiver. Dette er en naturlig utvikling, og det er ikke statens ansvar å holde kunstig i live gårdagens teknologi eller gårdagens produkter.
Det var i så måte heller ikke noe krav fra MBL om statlige midler til sine lokal-TV medlemmer da vi måtte igjennom en smertefull omlegging fra analog til digitalTV.
Konklusjon
Vi kunne tenke oss å utbrodert vår holdning langt videre, men føler vi på en generell måte har fått lagt frem vår holdning. Vi vil derfor oppsummere vårt syn på følgende måte:
1. Det er forkastelig at MBLs syn til de grader skal være avisfokusert, og at man totalt utelukker lokal-TV fra rappporten. Lokal-TV er viktig for å opprettholde dynamikk i de lokalen markedene, og nummer to-mediet (eller nummer-én for den saks skyld) behøver ikke være en papiravis
2. Det kan neppe være statens ansvar å ha et ensidig fokus på å redde papiravisene, og finansiere deres omstilling.
3. Det er neppe formålstjenlig for hverken MBL eller lokal-TV bransjen at utvalget som er nedsatt, kun består av personer fra skrivende presse, og at etermedia således ikke er representert. Vi mener MBL må rette opp dette.
TVFollo og TVSunnmøre ber som medlemmer derfor om at MBL inkluderer lokal-TV i sin rapport, og at vår bransje tas med på råd og inkluderes i denne sammenheng.
Vi ber også om at lokal-TV likestilles med andre type medier, som lokalaviser og nettaviser da vi mener en eventuell mediestøtte må være plattformuavhengig.
Med vennlig hilsen
For TVFollo/TVSunnmøre
Knut Tønnes Steenersen
Daglig leder TVFollo
Styremedlem TVSunnmøre